Wina Różowe

Różowe wina powstają z miąższu ciemnych winogron oraz białego fermentowanego wina. Aby uzyskać ich najlepszy smak, kluczowe jest zachowanie właściwej proporcji. Podczas ich przygotowywanie ważne jest, aby unikać kontaktu wina z tlenem. Dobre różowe wino nie może również leżakować w beczce. Tak samo, jak w przypadku innych win, dostępne są różne wersje smakowe. Do wyboru jest wino różowe wytrawne, półwytrawne, półsłodkie oraz wino różowe słodkie. Zakup różowego wina to doskonały pomysł na prezent, szczególnie dla kobiety. Alkohole te znane są już od czasów starożytności, gdzie popijano je podczas spotkań i ucztowano w ich towarzystwie. Ze względu na swoją barwę i doskonały smak szybko pokochali je ludzie na całym świecie. Barwa różowego wina nie zawsze jest jednak różowa – często przyjmuje ono kolor od jasno pomarańczowego aż po ciemny fiolet. Zależy to od wykorzystanego szczepu winorośli, sposobu produkcji oraz długości leżakowania. Wino różowe półsłodkie, słodkie, wytrawne i wino różowe półwytrawne nie wymaga długiego leżakowania. Zazwyczaj już po 6-8 tygodniach od momentu rozpoczęcia procesu fermentacji trunek ten jest gotowy do przelania do butelki. Gotowe wino świetnie sprawdza się podawane z różnymi daniami. Wino różowe słodkie świetnie smakuje ze słodkimi deserami, cistami i tortami. Wino półsłodkie różowe z kolei idealnie podkreśli smak lekkich sałatek owocowych lub sałatek wytrawnych ze słodkimi sosami. Półwytrawne i wytrawne odpowiedniki z kolei dobrze komponuje się z lekkimi daniami z drobiu, makaronami, sałatkami.

Brak dostępnych produktów.

Bądźcie czujni! W tym miejscu zostanie wyświetlonych więcej produktów w miarę ich dodawania.