Wina Białe

Wino białe wytrawne, półwytrawne, półsłodkie i wino białe słodkie to alkohole znacząco się od siebie różniące. Ich paleta barw, aromatów i smaków jest bardzo rozległa, podobnie jak mnogość odmian winogron, z których się je produkuje. Białe wina powstają w wielu miejscach na ziemi, a każde z nich ma swój wyjątkowy charakter. Warto jednak podkreślić, że alkohole te są delikatniejsze niż wina czerwone, z reguły mają mniej zaznaczone taniny oraz łagodniejszy smak. Najbardziej aromatyczne z nich to wina wytrawne. Najlepsze białe wytrawne wino będzie aromatyczne, intensywne w smaku, dość kwaśne, ale nie będzie tak ciężkie jak jego czerwony odpowiednik. Z kolei wino białe półwytrawne będzie odpowiednie dla osób lubiących nieco łagodniejsze w smaku trunki. Jego walory idealnie podkreślą dania bazujące na drobiu, rybach, owocach morza. Świetnie sprawdzą się tu również lekkie makarony i sałatki, a także przekąski w postaci oliwek, delikatnych serów, pomidorów i grzanek z oliwą. Białe wino półwytrawne to doskonały kompan do dań kuchni włoskiej i greckiej. Należy jednak pamiętać, aby każde wino o białej barwie podawać schłodzone. Zimne, dobre białe wino półsłodkie świetnie sprawdzi się zwłaszcza latem, gdy szukamy ochłody i orzeźwienia. Wino białe półsłodkie dobrze komponuje się z owocami, lodami, lekkimi wypiekami i innymi delikatnie słodkimi deserami. Często wyczuwalne są w nim nuty cytrusów, kwiatów oraz owoców tropikalnych. Poleca się je również jako aperitif.

Brak dostępnych produktów.

Bądźcie czujni! W tym miejscu zostanie wyświetlonych więcej produktów w miarę ich dodawania.