Strona główna

Podkategorie

  • Wina Czerwone

    Wino jest trunkiem, które świetnie sprawdza się niezależnie od okazji. Doskonale spisuje się spożywany do posiłku lub jako aperitif, czy też jako upominek dla bliskiej osoby. Ogromny wybór tych alkoholi sprawia, że każdy może znaleźć trunek dopasowany do swoich preferencji. Są jednak rodzaje win, które cieszą się największą popularnością. Chodzi tutaj o wino czerwone wytrawne oraz wino czerwone półwytrawne, które nie tylko cieszą oko swoją zazwyczaj rubinową barwą, ale również intensywnym, charakterystycznym smakiem i aromatem. Wszystko za sprawą dojrzałych winogron o ciemnej skórce, która decyduje o ich wyjątkowości. Dobre czerwone wino półwytrawne to chyba najbardziej uniwersalny wybór jeśli mowa o alkoholach na prezent. Zazwyczaj wyczuwalne są w nich nuty ciemnych, leśnych owoców, mają niezbyt wyeksponowane taniny i są lżejsze niż wina wytrawne. Doskonale smakują serwowane w temperaturze pokojowej i podawane w towarzystwie czerwonych mięs, makaronów oraz serów i wędlin. Warto jednak zauważyć, że podobnie jak nawet najlepsze czerwone wino wytrawne, trunki półwytrawne mogą być dla niektórych zbyt cierpkie. Takim osobom z pewnością przypadnie do gustu wino czerwone półsłodkie lub wino czerwone słodkie. Te trunki warto podawać jednak w nieco innych okolicznościach – nie najlepiej sprawdzą się serwowane do dań wytrawnych, natomiast świetnie odnajdą się w towarzystwie deserów. Najłatwiej zapamiętać, że im wino jest słodsze, tym słodsze powinno być jedzenie. Wino słodkie czerwone warto zatem podawać do ciast, tortów i innych słodkich wypieków.

  • Wina Białe

    Wino białe wytrawne, półwytrawne, półsłodkie i wino białe słodkie to alkohole znacząco się od siebie różniące. Ich paleta barw, aromatów i smaków jest bardzo rozległa, podobnie jak mnogość odmian winogron, z których się je produkuje. Białe wina powstają w wielu miejscach na ziemi, a każde z nich ma swój wyjątkowy charakter. Warto jednak podkreślić, że alkohole te są delikatniejsze niż wina czerwone, z reguły mają mniej zaznaczone taniny oraz łagodniejszy smak. Najbardziej aromatyczne z nich to wina wytrawne. Najlepsze białe wytrawne wino będzie aromatyczne, intensywne w smaku, dość kwaśne, ale nie będzie tak ciężkie jak jego czerwony odpowiednik. Z kolei wino białe półwytrawne będzie odpowiednie dla osób lubiących nieco łagodniejsze w smaku trunki. Jego walory idealnie podkreślą dania bazujące na drobiu, rybach, owocach morza. Świetnie sprawdzą się tu również lekkie makarony i sałatki, a także przekąski w postaci oliwek, delikatnych serów, pomidorów i grzanek z oliwą. Białe wino półwytrawne to doskonały kompan do dań kuchni włoskiej i greckiej. Należy jednak pamiętać, aby każde wino o białej barwie podawać schłodzone. Zimne, dobre białe wino półsłodkie świetnie sprawdzi się zwłaszcza latem, gdy szukamy ochłody i orzeźwienia. Wino białe półsłodkie dobrze komponuje się z owocami, lodami, lekkimi wypiekami i innymi delikatnie słodkimi deserami. Często wyczuwalne są w nim nuty cytrusów, kwiatów oraz owoców tropikalnych. Poleca się je również jako aperitif.

  • Wina Różowe

    Różowe wina powstają z miąższu ciemnych winogron oraz białego fermentowanego wina. Aby uzyskać ich najlepszy smak, kluczowe jest zachowanie właściwej proporcji. Podczas ich przygotowywanie ważne jest, aby unikać kontaktu wina z tlenem. Dobre różowe wino nie może również leżakować w beczce. Tak samo, jak w przypadku innych win, dostępne są różne wersje smakowe. Do wyboru jest wino różowe wytrawne, półwytrawne, półsłodkie oraz wino różowe słodkie. Zakup różowego wina to doskonały pomysł na prezent, szczególnie dla kobiety. Alkohole te znane są już od czasów starożytności, gdzie popijano je podczas spotkań i ucztowano w ich towarzystwie. Ze względu na swoją barwę i doskonały smak szybko pokochali je ludzie na całym świecie. Barwa różowego wina nie zawsze jest jednak różowa – często przyjmuje ono kolor od jasno pomarańczowego aż po ciemny fiolet. Zależy to od wykorzystanego szczepu winorośli, sposobu produkcji oraz długości leżakowania. Wino różowe półsłodkie, słodkie, wytrawne i wino różowe półwytrawne nie wymaga długiego leżakowania. Zazwyczaj już po 6-8 tygodniach od momentu rozpoczęcia procesu fermentacji trunek ten jest gotowy do przelania do butelki. Gotowe wino świetnie sprawdza się podawane z różnymi daniami. Wino różowe słodkie świetnie smakuje ze słodkimi deserami, cistami i tortami. Wino półsłodkie różowe z kolei idealnie podkreśli smak lekkich sałatek owocowych lub sałatek wytrawnych ze słodkimi sosami. Półwytrawne i wytrawne odpowiedniki z kolei dobrze komponuje się z lekkimi daniami z drobiu, makaronami, sałatkami.

  • Wina Musujące

    Wino musujące to alkohol, którego popularność stale rośnie. Jeszcze kilkanaście lat temu kojarzono i spożywano je podczas świętowania ważnych uroczystości. Dziś wino to kosztuje się na co dzień. Historia jego powstania nie jest stuprocentowo jasna, jednakże wino to okazało się być prawdziwym przebojem. Skomplikowany proces technologiczny powodował wysokie koszty zakupu wina musującego – cena za butelkę była na tyle wygórowana, że na alkohol ten stać było niewielu. W XX wieku sposób winifikacji uległ ogromnej zmianie przez co wino to stało się dostępne dla szerszego grona odbiorców. Wino to, podobnie jak pozostałe, dzieli się na różne rodzaje. Ogromną popularnością cieszy się wino musujące wytrawne oraz wino musujące półwytrawne. Bardzo często wybierane przez smakoszy jest też wino musujące słodkie (Doux), a szczególnie pochodzące z Piemontu Asti Spumante. To słodkie wino musujące zawiera w sobie kuszące nuty brzoskwiń oraz kwiatów. W kategorii win musujących szczególną pozycję zajmują też wina musujące półsłodkie. Tutaj najbardziej uznane i polecane jest wino Prosecco oraz Cava. Ich niewątpliwą zaletą oprócz wybornego smaku jest łatwa dostępność i atrakcyjna cena - trunki te można zakupić już za kilkadziesiąt złotych. Opatrzone są często pięknie zdobionymi butelkami, co sprawia, że świetnie sprawdzą się jako prezent. Warto jednak pamiętać, aby serwować je schłodzone. Optymalna temperatura podawania to 6°– 9°C. Najkorzystniej prezentują się wlane do wąskich i wysokich kieliszków.

Brak dostępnych produktów.

Bądźcie czujni! W tym miejscu zostanie wyświetlonych więcej produktów w miarę ich dodawania.